Menu Close

6 Sebab Untuk Tidak Memilih Domain MY

Mungkin menggunakan domain berekstensi *.MY agak menyeronokkan kerana ekstensi ini hanya diberikan khas untuk rakyat Malaysia. Namun, terdapat pelbagai sebab mengapa saya memilih untuk menggunakan domain berekstensi lain.Saya mempunyai satu domain .MY  didaftarkan menggunakan Kad pengenalan saya. Pada mulanya saya agak teruja kerana berjaya memiliki satu domain berekstensi .MY namun, setelah menggunakannya buat beberapa ketika, saya memutuskan untuk menggunakan ekstensi .COM

Di bawah beberapa sebab mengapa saya tidak gemari domain .MY

6 Sebab Untuk Tidak Memilih Domain MY

  1. Papan pemuka yang tidak mesra pengguna

Papan pemuka(*user interface) *adalah satu elemen penting dalam menarik minat pengguna untuk menggunakan sesebuah laman web. Dan MYNIC adalah salah satu laman web yang kelihatan agak kuno. Mengapa saya katakan begitu? Kerana design yang digunakan amatlah tidak mesra pengguna.

  1. Pembelan melalui Reseller

MYNIC tidak menawarkan sebarang pembelian terus. Anda perlu beli melalui reseller. Dalam kes saya, saya menggunakan servis dari Exabytes.com.my. Bukan saya katakan Exabytes tidak mempunyai kualiti servis yang baik, cuma proses pembelian yang panjang sedikit sebanyak  menganggu pengalaman saya sebagai pengguna.

  1. Harga yang agak mahal

Bagi anda yang mampu membel, tidak akan mempunyaii masalah. Tetapi bagi sesetengah orang yang mungkn mahu menggunakan doman .MY bertujuan kecil seperti bloging, sedikit sebanyak menyusahkan kerana modal yang perlu dikeluarkan agak besar.

  1. Proses log masuk yang agak rumit

Untuk memantau atau mengubah tetapan pada domain anda, anda dikehendaki untuk log masuk ke  panel MYNIC. Anda mungkin menghadapi kesukaran sebagai contoh terlupa kata laun yang diitetapkan. Ini kerana, MYNIC menetapkan had panjang kata laluan adalah antara 12-14 aksara. Pada anda yang terbiasa dengan kata laluan yang lebih pendek atau lebih panjang, mungkin menghadapi kesukaran mengingati apabila anda dipaksa menggunakan kata laluan yang anda tidak gemari.

6**. **Rumit untuk menukar nameserver.

Nameserver adalah satu komponen penting dalam pengoperasian sesebuah domain. Tanpa *nameserver *yang berfungsi sepenuhnya, sesebuah domain itu tidak dapat diakses. Jelas menunjukkan bahawa nameserver amat penting bukan? Bagi anda yang belum pernah menggunakan domain .MY, anda mashi belum merasai kepayahan untuk menukarkan nameserver anda. ini kerana anda harus mengakses panel MYNIC yang secara jelas tidak mempunyai  *coding *yang baik. Coding yang saya maksudkan bukanlah terdapat bugs atau kesilapan, tetapi fokusnya adalah pada design dan user interface. Panel yang disediakan oleh MYNIC amat sukar difahami terutamanya mereka yang masih baru. Saya juga terpaksa merujuk pada blog tulisan saya ini untuk memudahkan urusan penukaran nameserver saya. Namun, bukan hanya nameserver mempunyai proses yang rumit, malah sekiranya anda mahu menukarkan maklumat seperti alamat atau email, prosesnya sama rumit. Cuma saya fokuskan di sini hanya nameserver kerana saya sering menukar pelayan.

Bagi mengelakkan situasi yang telah dinyatakan seperti di atas, saya lebih gemar memilih domain .COM, .NET dan seumpamanya kerana harganya lebih murah serta panel kawalan domain yang lebih mesra pengguna. Sekiranya anda masih mencari dimana mahu membeli domain global seperti .COM, .NET silalah menggunakan NameSilo.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x