Menu Close

Firefox 29: Hadir dengan wajah baru

[![](https://dausruddin.com/wp-content/uploads/2014/04/ff29_grid.png)](https://dausruddin.com/wp-content/uploads/2014/04/ff29_grid.png)

Siapa yang tidak kenal Firefox? Firefox adalah sejenis *browser* yang dibangunkan oleh [Mozilla](http://mozilla.org/). Firefox diberikan secara percuma tanpa memerlukan apa-apa bayaran dan langganan.

Pada minggu ini, pihak Mozilla tellah melancarkan update Firefox yang terbaru iaitu versi 29. Versi 29 ini bukan sahaja didatangkan dengan wajah yang baru, tetapi juga dengan beberapa fungsi yang baru serta yang telah ditambah baik.

[![](https://dausruddin.com/wp-content/uploads/2014/04/ToeMg6H.png)](https://dausruddin.com/wp-content/uploads/2014/04/ToeMg6H.png)

Bermula dari Firefox 29, akaun pengguna di Mozilla boleh digunakan untuk *synchroni*ze tetapan *browser *serta *bookmarks* yang mana akan memudahkan pengguna apabila mereka berapa pada *PC* atau laptop yang lain.

Selain itu, tampilan Firefox 29 mungkin agak jauh berbeza dari Firefox 28. Dimana pada Firefox 29, tampilanmenu sertatab mengalami perubahan yang drastik. Tampilan tab pada Firefox 29 ini agak serupa seperti Google Chrome. Perubahan ini ditampilkan setelah 2 tahun pihak Mozilla menyelidik dan cuba memperbaiki Firefox ke tahap yang lebih baik.

Firefox 29 juga didatangkan dengan fungsi mesra pengguna dimana tampilan menunya lebih menarik serta tmpilan browser ini juga boleh diubahsuai mengikut keselesaan pengguna

[![](https://dausruddin.com/wp-content/uploads/2014/04/AZl1jqB.png)](https://dausruddin.com/wp-content/uploads/2014/04/AZl1jqB.png)

Diharapkan, pada versi yang akan datang, pihak Mozilla akan berikan yang lebih baik supaya dapat bersaing dengan *browser* lain terutamanya Google Chrome

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x