Menu Close

Idea Mengira Jumlah Kekunci Skrin Peranti Dibuka

image

Di Instagram tadi saya terjumpa fakta ini yang entah statistik diambil daripada mana. Apapun kredit diberikan kepada #8crap kerana mencetuskan idea pada otak saya.

Apa idea saya? Berdasarkan fakta yang diberikan oleh 8crap, purata seseorang membuka kekunci skrin telefon pintar adalah sebanyak 110 kali sehari. Jadi saya terfikir, berapakah jumlah sebenar saya membuka kekunci skrin saya dalam sehari?

Untuk melaksanakan idea ini, saya menggunakan Tasker serta Minimalistic. Tasker seperti yang telah saya nyatakan pada artikel sebelum ini, adalah sebuah aplikasi automasi bagi telefon pintar. Dalam kes ini, Tasker akan bertindak mengira jumlah kita membuka kekunci telefon pintar dan memberikan jumlah nilai yang telah direkod kepada Minimalistic. Minimalistic pula adalah widget yang mana akan digunakan untuk memaparkan jumlah yang telah dikira tadi pada skrin. Di bawah ini saya sertakan gambar Minimalistic yang memaparkan jumlah bilangan saya membuka kekunci telefon ini.

image

Sebagaimana yang anda dapat lihat, sebanyak 3 kali, peranti saya ini yelah saya buka kekuncinya.

Tapi fakta tersebut menyatakan 110 dalam sehari. Oleh itu saya menetapkan Tasker agar mengosongkan jumlah kiraan tadi setiap 12malam.

Cara-cara untuk melakukan semua ini akan mnyusul dalam tulisan saya yang akan datang. Nantikan.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x