Menu Close

Memahami PageRank

Pagerank adalah satu sistem yang dibangunkan oleh Larry Page dan Sergey Brin iaitu founderGoogle.com untuk menunjukkan tahap kepentingan sesuatu website kepada pengguna internet.
Tetapi pada *post *kali ini, saya tidak mahu menerangkan apa itu PageRank, tetapi saya mahu membantu anda memahami lebih mendalam tentang PageRank.

Secara amnya, PageRank mempunyai rating dari 1 hingga 10. Lebih tinggi rating sesebuah website, lebih penting sesebuah *website  *itu pada pengguna internet di seluruh dunia.
Pada point ini, ramai keliru dan salah faham. Mereka menganggap bahawa 1 adalah nilai yang paling tinggi. Ini adalah salah dan anda dapat membuktikan dengan cara memeriksa PageRank sesebuah website yang popular seperti Facebook.com atau Google.com sendiri.
Adakah website anda leih popular dan penting berbanding kedua-dua *website  *tersebut?

Sekarang saya mahu terangkan dengan apa yang saya maksudkan dengan ‘penting’.
PageRank menganggap *website yang mendapat *pautan dalam google search engine dalam amaun yang banyak, ia adalah penting. Bayangkan anda memiliki sebuah website yang berkongsi tentang sukan. Sekiranya PageRank anda tinggi, bermakna website anda adalah antara yang banyak terkandung dalam *list *carian *google search *sekiranya pengguna internet membuat carian di Google.

Oleh itu, secara kasarnya, website yang mempunyai PageRank 1-10 adalah antara website yang menjadi bahan carian di dalam Google. Dan website anda dianggap penting kepada pengguna internet.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x